Danışmanlık Hizmetlerimiz

Satış Mektebi olarak odağımız, işletmelerin günümüzün dinamik iş ortamında rekabet güçlerini artıracak; işletme hedeflerinin başarılı olmalarını sağlayacak gerekli danışmanlık hizmetlerini sunmaktır.

Her biri kendi alanında edindiği akademik eğitimi, uzun yıllara dayanan piyasa deneyimiyle harmanlamış uzman danışmanlarımızla size en iyiyi sunuyoruz.

  • Size Özel Çözümler Sunuyoruz: Her işletmenin iş süreçlerine bağlı olarak farklı çözümlere ihtiyacı olduğunu biliyoruz.

  • Sonuç odaklıyız: Sadece önermiyoruz, fayda esaslı uygulamalarla sonuç almanızı sağlıyoruz.

Her biri kendi alanında akademik eğitim almış, bunun yanı sıra uzun yıllara dayanan piyasa deneyimine sahip uzman bir kadroyla size hizmet sunuyoruz. En iyi uygulamaları ve yenilikçi stratejileri kullanarak çok sayıda işletmeye ihtiyaç duydukları kurumsal dönüşüm danışmanlık desteklerini başarıyla gerçekleştiriyoruz.

İnsan Kaynakları, İş Süreçleri Analizi ve Reorganizasyon, Finansal Yönetim, Satış ve Yazılım Geliştirme uzman olduğumuz başlıklardır. Söz konusu alanlarda büyy\u00fmeniz ve verimliliğinizi artırmanız için işletmenize destek oluyoruz.

YÖNETİM DANIŞMANLIĞI SÜRECİ VE AŞAMALARI:

Danışmanlık süreci, belirli bir problemin çözülmesi ve müşterinin kendi işletmesinde değişiklik yapmak istemesi amacına yönelik müşteri ve danışmanın ortak katılımı olan bir aktivitedir. Bu sürecin bir başlangıcı ve bir de sonu vardır. Süreç bu iki nokta arasında pek çok temel aşamaya ayrılabilir.

Bu hem danışmana hem de müşteriye sistematik ve metodik olmalarında, aşamadan aşamaya, operasyondan operasyona geçmelerinde birbirlerini mantıksal ve eş zamanlı olarak takip etmelerine yardımcı olur. Danışmanlık süreci 7 aşamadan oluşmaktadır:

  1. TANITMA: Organizasyonlar bir problemle karşılaştığında sorunu kendi iç bünyesinde çözmeye çalışrlar. Ne zaman ki sorun çözülemez o zaman dıştan yardım almaya karar verirler. Danışmanlar, işte bu noktada işletmenin kendini seçmesi için büyük çaba sarf etmesi ve gerekli önlemleri alması gerekir.
  2. İHTİYAÇ: İşletme sorunu kendi içinde çözemeyeceğini anladığında danışmandan yardım almaya karar verir. Danışmanın sahip olduğu nitelikler onun işletme tarafından tercih edilmesinde etken olur.
  3. GİRİŞ: Bu aşamada yönetici ve danışman birlikte çalışmaya henüz karar vermişlerdir. Birbirlerini tanıma aşamasındadırlar ve birbirlerinden beklentileri vardır.
  4. TEŞHİS: Bu safhada firma tarafından ifade edilen sorunun danışman tarafından belirlenmesi yapılır. İşin tarifi bu aşamada belirlenmiş olur.
  5. PLANLAMA: Planlama aşamalarında, teşhis sürecinde toplanan data, değişim için var olan seçenekler incelenir ve hedefler belirlenir.
  6. UYGULAMA: Uygulama aşamalarında danışman, hazırladığı çözüm yollarını uygulamaya koyar. Danışman, çalışanlara uygulama hakkında bilgi verir ve anlamalarını sağlayarak değişime katılımlarını sağlar.
  7. DEĞERLEME: Değişim projelerinin bilimsel değerlemesi, değerleme safhasını eylem aşamasından ayırır. Bu yaklaşımın bilimsel nesnellik açısından yararları vardır.

Birlikte kazanacağımızı biliyoruz.

Zahmetsiz, emeksiz kazancın olmadığına inanıyoruz.

Doğru insan kaynakları yönetimi ile
iş gücünüzü tüm potansiyelini açığa çıkarın

Daha Fazla